چرا لوله آب هوا می گیرد یا صدا می دهد؟

ممکن است برای شما هم صداهایی که از لوله آب خارج می‌شوند، عجیب باشند؛ از این رو طبیعی است که به دنبال منبع اصلی بروز این صداها باشید. این صداها ممکن است ناشی از مشکلاتی باشند که در سیستم لوله کشی آب گرم و سرد وجود دارد. یکی از این شایع‌ترین این مشکلات، معضل هوا گرفتن لوله است. هوا گرفتن لوله‌ها به معنای این است که در لوله‌ها مقدار زیادی حباب هوا وجود دارد؛ این حباب‌ها باعث بروز مشکل در عملکرد لوله‌ها شده و کارایی آن را به شدت کاهش می‌دهند. در این مقاله با دلایل هوا گرفتن لوله آب آشنا شده و راه بهبود آن را یاد می‌گیریم.

فهرست محتوا
اشتراک گذاری مقاله
جدیدترین مقالات
آخرین نظرات کاربران

نظر “خواهش میکنم، امیدوارم مفید بوده باشه. ممنون بابت نظر شما” درباره ارتفاع مناسب نصب روشویی چقدر است؟ + ارتفاع استاندارد فاضلاب و سینک توسط aliyemohammad

نظر “ممنون خیلی جامع و کامل بود توضیحاتتون، واقعا مقالات مفیدی درون سایتتون برای سرویس بهداشتی دارید 👌🏼” درباره ارتفاع مناسب نصب روشویی چقدر است؟ + ارتفاع استاندارد فاضلاب و سینک توسط طاهره اسلامی

پر بازدیدترین مقالات
چرا لوله آب هوا می گیرد یا صدا می دهد؟

ممکن است برای شما هم صداهایی که از لوله آب خارج می‌شوند، عجیب باشند؛ از این رو طبیعی است که به دنبال منبع اصلی بروز این صداها باشید. این صداها ممکن است ناشی از مشکلاتی باشند که در سیستم لوله کشی آب گرم و سرد وجود دارد. یکی از این شایع‌ترین این مشکلات، معضل هوا گرفتن لوله است. هوا گرفتن لوله‌ها به معنای این است که در لوله‌ها مقدار زیادی حباب هوا وجود دارد؛ این حباب‌ها باعث بروز مشکل در عملکرد لوله‌ها شده و کارایی آن را به شدت کاهش می‌دهند. در این مقاله با دلایل هوا گرفتن لوله آب آشنا شده و راه بهبود آن را یاد می‌گیریم.

فهرست محتوا

دلایل هوا گرفتن لوله آب

هوا گرفتن لوله آب یکی از مشکلاتی است که لوله‌های آب گرم و سرد با آن مواجه می‌شوند. این موضوع را می‌توانیم به عنوان یکی از رایج‌ترین مشکلات لوله‌های آب در نظر بگیریم که به سادگی هم قابل برطرف شدن است. در این بخش با اصلی‌ترین دلایل بروز این مشکل آشنا می‌شویم تا شما با آگاهی بیشتری بتوانید برای تعمیر آن اقدام کنید.

1. نشتی در سیستم لوله کشی یا پمپ ها

شاید برای شما هم سوالاتی مانند این‌که هوا چگونه وارد لوله‌های آب شده، پیش آمده باشد. یکی از این دلایل، وجود داشتن نشتی در لوله‌های آب و یا پمپ‌ها است که سبب ورود هوا در لوله‌ها و در نتیجه هوا گرفتن لوله آب می‌شود.

2. خرابی شیر یک طرفه

شیرهای یک طرفه وظیفه کنترل جریان آب و جلوگیری از برگشت آب را به عهده دارند. از این رو ممکن است که به مرور زمان دچار فرسایش یا خرابی شوند و نتوانند وظیفه خود را به درستی انجام دهند. همه این‌ها باعث هوا گرفتن لوله‌های آب خواهند شد.

3. گرم شدن و تولید حباب های هوا

یکی دیگر از اتفاقاتی که در لوله‌ها می‌افتد و سبب هوا گرفتن لوله آب می‌شود، گرم شدن آب در لوله است. زمانی که آب در لوله‌ها گرم می‌شود، حباب‌های ریزی از هوا تولید می‌کند. این حباب‌ها به طور طبیعی در سیستم اتصالات باقی می‌مانند و سبب کاهش فشار و هوا گرفتن لوله آب می‌شوند.

4. اتصالات و تعمیرات لوله ها

در مواقعی که سیستم در حال تعمیر بوده، ممکن است هوا به داخل اتصالات نفوذ کند و سبب هوا گرفتن لوله‌های آب می‌شود. این مشکل بعد از پایان تعمیرات و در اولین مرحله ورود آب به لوله‌ها خود را نشان می‌دهد.

5. کمبود آب ورودی به پمپ ها

این مشکل به دلیل کم بودن آب جاری شده در لوله‌ها نسبت به ظرفیت آن‌ها به وجود می‌آید. پمپ‌ها به طور ناخواسته، در مواقعی که آب ورودی در لوله‌ها فشار کمی دارد، مقدار کمی هوا را به لوله وارد می‌کنند؛ این موضوع، باعث می‌شود فشار آب کاهش پیدا کند و در عملکرد لوله‌ها اختلال ایجاد شود.

چرا لوله ها صدا می دهند؟

صداهایی که در لوله آب تولید می‌شوند، بسیار گوش‌خراش و ناهنجار هستند و وقتی آب گرم یا سرد در لوله‌ها در جریان است، شدیدتر می‌شوند؛ بنابراین برای ریشه‌کن کردن آن، باید علت را بیابید تا بتوانید این مشکل را از بین ببرید. مهمترین دلایل ایجاد صدا در موقعیت‌های مختلف عبارتند از:

ایجاد صدا هنگام عبور آب گرم

یکی از دلایلی که ممکن است سبب صدا دادن لوله‌های آب بشود، عبور آب گرم از لوله‌های پلاستیکی است. برای عبور آب گرم از لوله‌های پلیمری و یا پلیکا استفاده می‌شود. این لوله‌ها نسبت به دما خیلی بیشتر از لوله‌های فلزی حساس هستند؛ در نتیجه منقبض یا منبسط شده و ایجاد صدا می‌کنن. برای جلوگیری از ایجاد صدا، این لوله‌ها باید به درستی عایق شوند و فضای کافی برای انبساط و انقباض آن‌ها فراهم باشد. در غیر این صورت با عبور آب گرم، لوله‌ها دچار انبساط و اصطکاک شده و صداهای ناهنجار تولید می‌کنند.

لرزش لوله ها با عبور آب سرد

وقتی آب سرد با فشار زیاد در لوله‌ها جریان پیدا کند، لوله‌ها دچار لرزش شده و صدا تولید می‌کنند؛ چون فشار آب باعث لرزش و ارتعاش در لوله‌ها می‌شود. همه این‌ها زمانی رخ می‌دهند که لوله‌ها درست طراحی نشده باشند؛ زیرا یکی از اصلی‌ترین دلایل این صداها، عدم ثبات لوله‌ها و یا ضعف در سیستم حمایت لوله‌ها است.

صدای ناشی از بستن آب

بعد از بستن شیر، امکان شنیدن صداهای نامتعارف وجود دارد. این صداها به دلیل تغییرات ناگهانی فشار آب و هوا درون لوله و همچنین توقف ناگهانی حرکت آب است.

راهکارهای مناسب رفع هوا گرفتن لوله های آب گرم

مشکل هوا گرفتن لوله‌های آب، کارایی لوله‌ها و سرعت عملکرد آن‌ها را کاهش می‌دهد. به همین دلیل باید هرچه زودتر آن را حل کنیم. برای اینکه بتوانید هوای جمع شده در لوله‌ها را به صورت کامل تخلیه کنید، باید مطابق با مراحل زیر پیش بروید:

1. خاموش کردن آبگرمکن

این روش، با خاموش کردن آبگرمکن شروع می‌شود. بعد از خاموش شدن دستگاه، باید لوله ورودی آب به آبگرمکن را باز کنید. این عمل سبب می‌شود که آب سرد به داخل آبگرمکن وارد شده و هوا خارج شود.

2. باز کردن شیرهای آب گرم

بعد از باز کردن شیر ورودی آبگرمکن، تمام شیرهای آب گرم ساختمان را به صورت آرام باز کنید. این کار باعث می‌شود که فشار بر لوله کاهش یافته و هوای باقی مانده در لوله‌ها خارج شود. از خارج شدن تمام هوای لوله‌ها اطمینان حاصل کنید و سپس شیرهای آب را ببندید. بعد از انجام دادن تمام مراحل و اطمینان از خارج شدن هوا از لوله‌های آب، می‌توانید لوله آبگرمکن را ببندید.

حل مشکل هواگیری در لوله‌های آب سرد

در این قسمت به بررسی کامل مراحل اصلی هواگیری لوله‌های آب سرد می‌پردازیم. با پشت سر گذاشتن این مراحل، شما می‌توانید همه هوای جمع شده در لوله‌های آب سرد را تخلیه کرده و از بروز صدای اضافی در آن‌ها جلوگیری کنید.

باز کردن دریچه ورودی آب

به عنوان اولین قدم برای هواگیری لوله‌های آب سرد، دریچه ورودی آب ساختمان را باز کنید. این کار باعث می‌شود که جریان آب به طور کامل برقرار باشد.

باز کردن تمام شیرهای آب

بعد از انجام مرحله قبل، تمام شیرهای آب سرد را باز کنید تا جریان آب کمک کند هوای داخل آب با سرعت بالاتری تخلیه شود.

تست و کنترل صداها

بعد از باز کردن شیرها و تخلیه هوا باید با تمام دقت گوش کنید تا مطمئن شوید که تمام صداهای ناهنجار از بین رفته‌اند.

سخن پایانی

هوا گرفتن لوله‌های آب یکی از مشکلات رایج بوده که برای انواع مختلف لوله‌ها پیش آمده و می‌تواند بر روی عملکرد آن‌ها تا حد زیادی اثرگذار باشد. هوا گرفتن و صدا دادن لوله‌های آب به دلایل مختلفی پیش می‌آیند که در قسمت‌های قبلی به صورت کامل به بررسی بیشتر آن‌ها پرداختیم. روش‌های کاربردی و مناسب برای هواگیری لوله‌های آب و از بین بردن سر و صدای اضافی را نیز در قسمت‌های قبلی معرفی کردیم تا شما در مواقع مورد نیاز بتوانید از آن‌ها بهره ببرید.

سوالات متداول برای صدا در لوله‌های آب
1. هوا گرفتن لوله‌های آب چگونه اتفاق می‌افتد؟

هوا گرفتن لوله‌ها معمولاً به دلیل وجود نشتی در سیستم لوله‌کشی، خرابی شیرهای یک‌طرفه، گرم شدن آب و تولید حباب‌های هوا، و ورود هوا به لوله‌ها هنگام تعمیرات اتفاق می‌افتد.

2. چرا لوله‌های آب هنگام عبور آب گرم صدا می‌دهند؟

عبور آب گرم از لوله‌های پلیمری یا پلیکا می‌تواند باعث انبساط و انقباض این لوله‌ها شده و در نتیجه اصطکاک و تولید صدا کند. این مشکل با نصب عایق و ایجاد فضای مناسب برای انبساط لوله‌ها قابل حل است.

3. چگونه می‌توان مشکل هوا گرفتن لوله‌های آب را برطرف کرد؟

برای رفع این مشکل، ابتدا باید آبگرمکن را خاموش کنید، سپس شیرهای آب گرم و سرد ساختمان را باز کنید تا هوای جمع شده از سیستم لوله‌ها تخلیه شود.

4. چرا لوله‌های آب سرد هنگام عبور آب صدا می‌دهند؟

عبور آب سرد با فشار زیاد می‌تواند باعث لرزش لوله‌ها و تولید صدا شود، به ویژه اگر لوله‌ها به درستی ثابت نشده باشند یا سیستم حمایت از آن‌ها ضعیف باشد.

5. آیا نشتی در لوله‌کشی می‌تواند باعث هوا گرفتن لوله‌ها شود؟

بله، نشتی در لوله‌ها یا پمپ‌ها می‌تواند باعث ورود هوا به لوله‌ها شده و در نتیجه هوا گرفتن لوله‌های آب رخ دهد.

محصولات مرتبط
مقالات مرتبط ترفند و آموزش